Gasshuku Atarashii 2023

Een mooie zomeravond, een heerlijke temperatuur, zonovergoten strand, vrienden en veel karate moois in het vooruitzicht…. Welkom op de 2023 editie van de Atarashii Gasshuku!

De Gasshuku wordt traditiegetrouw gehouden op kasteel Westhove in Oostkapelle te Zeeland. Vanaf circa 19:00 uur was het aankomen, kamers toewijzen en jezelf installeren. Een aantal deelnemers was vooraf aan het inchecken eerst gezamenlijk gaan eten bij het strandpaviljoen “De Piraat”, anderen kwamen wat later i.v.m. de vele files onderweg naar Zeeland.

Nadat iedereen lekker gesetteld was, is er een groepje naar de zee gewandeld en heeft zelfs een duik gemaakt terwijl anderen nog even gezellig een kroeg op hebben gezocht voor een drankje. Sleutelwoord hier is “boksbal” maar om die te begrijpen had je er maar bij moeten zijn!

De volgende ochtend waren we allemaal, uiteraard, om 7:00 uur paraat voor de vroege ochtendtraining. Bij een lekker opkomend zonnetje op de achtergrond hebben we een warming up gedaan waarna een variant op het bekende honkbalspel op het programma stond. Onder de bezielende leiding van Marco Wilson. Het fanatisme droop eraf, wat mooi werd weergegeven door de enorme buikschuiver van Bernd Wamelink, die letterlijk zand happend voor “zijn” team prachtige punten wist te scoren!

Na deze inzet was een goed ontbijt welverdiend en hebben we in het kasteel lekker gegeten en tevens een lunchpakketje gemaakt. Ook was er nog gelegenheid om even te douchen of wat te relaxen. Daarna was het aantreden op het strand voor een training onder leiding van Marcel Hoogland.

Marcel deed een dappere poging om ons 6 verschillende combinaties aan te leren, waarna deze vervolgens alle 6 doorlopend uitgevoerd moesten worden. Bij de eerste 3 combinaties ging het vooral om het overnemen van de techniek, bij de laatste 3 lag het accent meer op het “afmaken”. Hierbij een speciale vermelding van Max, die dit alles meermaals als lijdend voorwerp geheel klachten loos heeft ondergaan.


Daarna lekker genoten van onze zelfgemaakte lunch, wat relaxen, ff bijkletsen…

In de middag werden we verrast door 2 gastdocenten, Wim van de Leur en zijn assistent Wally.


Maar liefst 9e dan in Kobujutsu en de heren durfden het aan om ons wat wegwijs te maken met de Bo (een houten stok). Dit was echt kei gaaf jonguh! Middels een rustige opbouw werden ons verschillende technieken aangeleerd, direct in partnervorm. Eerst wat losse combinaties die uiteindelijk tot één geheel werden samengevoegd tot een finaal stuk waarin alles van de workshop samenkwam. Heren, dank voor jullie les, wijsheid en bovenal geduld!

Na de middagtraining was er weer tijd om wat te relaxen, even naar de zee te gaan, wat te zonnen etc.

Voor het avondeten stond de “chef’s BBQ” op het programma waarbij we in buffetvorm van frietjes, spareribs, kip, vispakketje, pannenkoekjes-met-warme-kersen-en-slagroom, diverse sausen en een drankje konden genieten. Het was weer heerlijk.

Maar er kwam nog een mooie verrassing! Onze Ivo! Die blijkt in zijn vrije tijd naast het karate nog een uurtje of wat over te hebben om heerlijk bier te brouwen. Na het eten werd er een projector opgesteld en gaf Ivo een mooie presentatie over het brouwen van bier, hij vertelde een stukje geschiedenis, gaf uitleg over het proces en de diverse soorten bier. Een bier presentatie is natuurlijk geen bier presentatie zonder een proeverij, dus gingen we na afloop naar buiten waarbij we in de heerlijke buitenlucht eens uitgebreid hebben kunnen proeven. Een zestal biertjes passeerden de revue, waarvan er 3 door Ivo zijn gebrouwen, maar ook een biertje uit het nabijgelegen Middelburg en een “Karate Gear” biertje ontbraken niet. Ivo bedankt voor deze unieke en vooral lekkere bijdrage.

De volgende ochtend, inmiddels alweer zondag, stond om 7:00 uur weer de conditietraining op het programma. Dit keer onder leiding van Marcel. Na een korte warming up werden er 2 groepjes gemaakt en werd een estafettespel gedaan met ringen. Zoals het hoort, speelde het één van de teams vals, wat Marcel poogde te minimaliseren door aanpassingen in de spelregels. Hij zal het nooit leren. Daarna volgde nog een spel waarbij we het veld moesten oversteken met een “pakker/tikker” in het midden die medestanders probeerde te vangen. Al met al hebben we weer veel lol gehad en is de verbanddoos  dicht gebleven gelukkig. Voor mij een succes.

Uiteraard werd deze training opgevolgd door een heerlijk ontbijt in het kasteel. Daarna was het weer aantreden in karategi op het strand. Hier volgde een korte training door Marco en Ronald waarbij stil werd gestaan bij het thema verticale en horizontale compressie en de applicatie in het Kata. Inmiddels liep de temperatuur behoorlijk op en sloten we de training af met een lekkere duik in de zee. In de branding troffen we veel kleine visjes aan…. Sommige vermoeden een verband met het zee bezoek van de avond ervoor, andere niet.

Hierna was het opruimen geblazen, de kamers moesten leeg en moesten we alles weer netjes en schoon achterlaten. Er werd gezamenlijk afgesloten op het pleintje van het kasteel waarbij er voor iedere deelnemer een mooie thermosfles als aandenken was. Sponsors, bedankt. Traditiegetrouw reden we naar Westkapelle waar we een heerlijk patatje en /of visje hebben gegeten bij Melis waarna we naar huis zijn gereden. Al met al weer een prachtige Gasshuku waar me met veel plezier op terug kijken!

Uiteraard wil je de volgende editie niet missen, zorg dat je erbij bent!

Hieronder nog enkele mooie foto’s en filmpjes.

IMG_1520

IMG_1516

IMG_1519

IMG_1536