Gasshuku 2022 Zeeland

Vrijdag avond 24 juni, start van een mooi weekend in Zeeland. Groep van 17 karateka’s verzamelen zich rond 20.00 uur in kasteel Westhove.  17 mensen met verschillende achtergrond, leeftijd en conditie maar met een gedeelde passie voor karate. Sfeer was gelijk prima.

Een groepje ging aan de koffie in het kasteel met daarna een wandeling door de duinen en over het strand. Een ander groepje wandelde voor een drankje of wat….. naar Domburg. Heen 20min lopen terug ietsje langer!? Was heeeeel gezellig!

Zaterdag om 7.00uur verzamelen op het strand voor de eerste training van sensei Marco. Als warming-up slagbal gespeeld. Er waren 4 honken uitgezet en het veld met pionnen afgebakend. Met de hand werd het balletje het veld ingeslagen. De groep was in 2 teams ingedeeld en waren om beurten aan slag. Iedereen deed fanatiek mee. De geruchten over vals spelen, spelers beïnvloeden, flexibele spelregels en andere zaken wijst de organisatie dan ook naar het rijk der fabelen.

Om 9.00uur tijd voor een welverdiend stevig ontbijt terug naar het kasteel. Onder het genot van een lekker broodje, kop koffie en een goed gesprek werden sommige mensen met wat geheugenverlies mbt de avond ervoor weer bijgepraat.

Daarna weer aantreden in karate gi, voor de eerste training door sensei Ronald. Kata Bassai was het onderwerp waar even wat dieper ingegaan werd op correcte uitvoering dmv keisetsu, de letterlijke interpretatie van de kata technieken. Ondanks dat de organisatie geweldig mooi weer had geregeld toch een moment een paar spetters regen, vandaar dat dit eerste training uurtje onder de bomen plaats vond.

Het spatje regen zette gelukkig niet verder door, waardoor de 2e training op het strand plaats kon vinden. Sensei Marcel heeft een mooie training gegeven met basis oefeningen, kumite dmv wat combinatie technieken.

Om 12:00 was het al weer voorbij en konden we genieten van het lunch pakketje dat we tijdens het ontbijt hadden samen gesteld, met o.a. een krentenbol, fruit en een pakje drinken. Ook even tijd voor jezelf. Gezellig kletsen, middagdutje, wandelingetje of even lekker plonsen in zee.

De volgende les was van 14.00 tot 16.00uur in de sporthal in Domburg. Met een gast optreden van Ries. Shihan Ries is 6e dan Goju Ryu Karateka en vervend kick-bokser. Ries en Ronald kennen elkaar al vele jaren, o.a. van hun werk voor de KBN.

De training van Shihan Ries ging over “Wat is karate, wat komt er allemaal bij kijken!?” Eerst een stukje theorie. Het is meteen duidelijk dat hier een bevlogen man aan het woord is met heel veel kennis! Het theoriestuk in beknopte woorden:

We worden uit een vliegtuig gegooid met onder onze parachute 3 basis lijnen, ontwijken, incasseren en uitdelen. Maar wat komt er nog meer bij kijken. Met de groep bovengenoemde steekwoorden opgeschreven. Het doel is de focus van het trainen verbreden van vrijwel uitsluitend technieken, naar alles wat er nog meer bij komt, zoals plezier, timing, groepsgevoel, lef hebben, etc, etc. Karate is dus duidelijk meer dan in een wit pak sporten!

Daarna de zaal in om de theorie in praktijk te brengen.

We begonnen in tweetallen met noodles. De een probeert op verschillende manieren de ander te raken. Degene die wordt aangevallen moet ontwijken en proberen focus te houden. Deze oefening wordt in diverse stappen steeds verder uitgebouwd totdat we uiteindelijk met 4 mensen tegelijk bezig zijn. 1 persoon heeft hand pads vast, 1 probeert dmv een lint het “slachtoffer” te hinderen en de 4e heeft een trapkussen. De kandidaat moet de slagen van de noodle ontwijken terwijl hij gehinderd wordt, op een willekeurig moment stopt dit en krijgt hij te horen hoe vaak hij op de pads moet slaan waarbij hij weer gehinderd wordt en daarna hoe vaak hij nog op het kussen moet schoppen. Leren omgaan met stress, focus houden en doorzetten, om maar wat tee noemen. Daarna nog wat oefeningen met tennisballen. Heel veel inzichten opgedaan, heel veel inspiratie hoe we onze eigen lessen kunnen verbeteren / aanpassen. Een absoluut hoogtepunt.

Om 19.00 uur diner in ons kasteel. Iedereen moe maar voldaan aan een heerlijke maaltijd. Er werd gezellig nagepraat over de interessante les van Ries, die er overigens nog steeds gezellig bij was. Hij heeft ons nog tot laat weten te boeien met vele verhalen. Na het eten werd er weer een wandelingetje gemaakt en gezellig wat met elkaar gedronken in het kasteel.

Voor je er erg in hebt is het alweer zondag. Wederom om 7.00uur verzamelen op het strand voor de ochtendtraining. Stukje hardlopen over het strand, daarna weer het honkbal spelletje. Leuk om te zien hoe fanatiek dat iedereen is! De lessen van Ries werden op allerlei manieren ge(mis)bruikt.

Na weer een lekker ontbijt, om 10:00uur weer verzamelen op het strand. Ditmaal een training met mes aanvallen (tanto) van Sensei Rini. Hierin een aantal blok, ontwijkings en tegenaanval technieken. Komen de trefwoorden van gisteren WEER allemaal terug. Ontwijken, uitdelen, incasseren, moed, lef, coördinatie, timing en bovenal vertrouwen in elkaar en plezier. Ook dit uurtje vloog weer voorbij maar niet voordat er nog een dankwoord, door Ronald aan Rini gegeven was.

 

De laatste training werd verzorgd door sensei Marco. Een aantal kata-kumite vormen waarin voorbeelden van verplaatsen, ontwijken en overnemen centraal staan. Traditioneel bij Marco uiteraard nog 3 rondjes sparren, waarin plezier hebben centraal stond.

Tja en dan is het helaas alweer voorbij.  Tijd voor een mooi laatste dankwoord voor shihan Ries door rensei Ronald. Tijd voor de traditionele groepsfoto.

Tijd voor een bedankje voor alle organisatoren die dit geweldig leuke, gezellige, inspannende ontspannen, leerzame weekend mogelijk hebben gemaakt.

Lijkt jou het ook leuk om mee te gaan!  Tot volgen jaar dan. Je bent van harte welkom. De eerste aanmeldingen zijn alweer binnen.