Stijl

De karatestijl binnen onze school is “Wado Ryu karate”. Wado betekent: “de weg van vrede en harmonie”.
De “weg van vrede en harmonie” houdt ook in dat niet het einddoel het belangrijkste is. Wij vinden “de weg ernaartoe” minstens zo waardevol.

Een stukje geschiedenis van het Wado Ryu

De grondlegger van het Wado-karate, Hironori Otsuka (1892-1982) kwam op 5 jarige leeftijd in contact met het Jujitsu. Tijdens zijn middelbare schooltijd startte hij onder leiding van zijn leraar Tatsusaburo Nakayama met shindo yoshin ryu jujitsu. Deze stijl van jujitsu kenmerkte zich door slag- en traptechnieken naar vitale punten van het lichaam en door het natuurlijk ontwijken van een aanval met zo min mogelijk gebruik van energie.

Otsuka maakte zich deze vorm van jujitsu zo goed eigen dat hij in 1921 het diploma van volledig bekwaamheid ontving (zie foto). In 1922 hoorde hij van een karatedemonstratie die gegeven werd door Funakoshi gichin sensei, grondlegger van het shotokan karate. Kort daarna begon hij met zijn karatetrainingen onder leiding van Funakoshi . In die tijd bestond de training hoofdzakelijk uit het beoefenen van Kata. Maar Otsuka vond het enkel en alleen beoefenen van Kata in strijd met de spirit van Budo. Hij vond zowel aanval als verdediging belangrijk en ontwikkelde vanuit deze visie het Wado Ryu -karate dat in 1938 officieel geregeistreerd werd. Aan het eind van de tweede wereldoorlog waren zijn technieken op een hoogtepunt. Het Wado Ryu was uitgegroeid tot een volledige vechtkunst.

 

 

Bronnen:
www.wadoryu.nl
www.kbn.nl